Antwerpen Noord: van het Amandus-Atheneum tot Stuivenberg

Antwerpen Noord, in de volksmond ook beter gekend als de ‘Seefhoek’ , gesitueerd in het noorden van de stad tussen de wijk Dam en het Centraal Station is ongetwijfeld een van de meest kleurrijke wijken van het district. Belgen, Marokkanen, Chinezen, Turken en Portugezen zorgen samen voor een bruisende en multiculturele wijk.
De wijk Antwerpen Noord, of ‘den 2060’, telt ongeveer 34 000 inwoners van zowat alle nationaliteiten en religies . De opvallendste gemeenschappen zijn de Chinese, Marokkaanse en Portugese. Samen zorgen ze ervoor dat er steeds wat te beleven valt in de wijk: tientallen multiculturele evenementen hebben intussen hun vaste stek veroverd in straten en op pleintjes.
Antwerpen Noord telt het grootst aantal alleenstaanden in Antwerpen. Toch vinden steeds meer jonge gezinnen van buiten de stad hun weg naar deze volkse wijk. De laatste jaren werkte de stad al heel hard aan de opwaardering van deze buurt om de woonkwaliteit te verbeteren. Ook projectontwikkelaars hebben hun oog op Antwerpen Noord laten vallen. Momenteel worden er een aantal prestigieuze woonprojecten gerealiseerd die ook mensen van buiten de stad zullen aantrekken. In de vele eethuisjes krijgt u de ganse wereld op uw bord en ook de winkels stralen een exotische sfeer uit.
De Stuivenbergwijk heeft een aantal steegjes met typische arbeidershuisjes. In de buurt heeft de stad verschillende woonprojecten opgestart op maat van jonge gezinnen, zoals de projectsite De Drukkerij of woonproject Het Arboretum vlakbij het De Coninckplein. Het bedrijvencentrum NOA en designcenter De Winkelhaak brengen jonge creatieve ondernemers naar de wijk. Antwerpen Noord heeft de laatste jaren zoveel nieuwe uitdagingen gekregen dat de wijk weer helemaal op de kaart staat. Denk maar aan het vernieuwde Sint-Jansplein, het Oude Badhuis, de Permekebibliotheek en uiteraard het fantastische Park Spoor Noord.
In het zwembad Veldstraat kregen heel wat oudere Antwerpenaren hun eerste zwemles. Het zwembad werd helemaal in zijn oude glorie hersteld. Je kan hier zwemmen in een prachtig decor maar ook genieten in het luxe badhuis of de feeërieke hammam.
De Offerandestraat was de allereerste winkelstraat in Antwerpen, met een aantrekkelijk aanbod aan boetieks.

Antwerpen Noord bestaat uit twee buurten: Amandus-Atheneum en Stuivenberg.

Amandus-Atheneum situeert zich in de 19de-eeuwse Antwerpse gordel, terwijl Stuivenberg meer noordelijk gelegen is. Blikvangers van Amandus Atheneum zijn de Van Wezenbekestraat, waar u naar hartelust kunt proeven van de Chinese cultuur, het Sint-Jansplein met haar vele Portugese restaurantjes en cafés en het De Coninckplein met de bibliotheek en het stadskantoor. Daarnaast zijn het designcenter De Winkelhaak, de Boeddhistische tempel of de overdekte markt De Criée ook zeker een bezoekje waard.
Stuivenberg heeft een rijk verleden. Er is dan ook heel wat waardevol erfgoed terug te vinden. Zo vinden buurtbewoners het gerenommeerde Stuivenbergziekenhuis hét centrum van de wijk. Naast de talrijke kerken en moskees kan u hier ook het geboortehuis van striptekenaar Willy Vandersteen terugvinden. Ook de beroemde schilder Vincent Van Gogh woonde een tijdje in de Stuivenbergbuurt. Absolute trekpleister voor bewoners uit 2060 is het nieuwe Park Spoor Noord. Dit prachtige park is het antwoord op de vraag naar meer groen in de wijk.