Filmhuis Klappei

klappeiIn de Klappeistraat in Antwerpen Noord vinden we het Filmhuis Klappei. Filmhuis Klappei wil een podium zijn voor al wie met film en video bezig is. Regelmatig wordt het filmhuis gehuurd om films in eigen beheer te tonen in première of avant-première. Het filmhuis fungeerde in een vorig leven als politiekantoor van de vijfde wijk. Het terrein werd in 1875 aangekocht en werd het nieuwe kantoor ter vervanging van het kantoor in de Lange Beeldenkensstraat. Begin jaren zeventig trok de politie er weg en deed het dienst als opslagplaats. In 1989 kwam het Centrum voor Filmcultuur erin. Het is nog steeds stadseigendom, beheerd door Vespa. Via vrijwilligers werd het ganse gebouw gaandeweg aangepast aan de hedendaagse maatstaven inzake veiligheid en comfort. Filmhuis Klappei is een VZW die bestaat uit mensen die gebeten zijn door het medium film en die zich tot doel hebben gesteld de betere film te promoten en allerlei activiteiten te organiseren die verband hebben met de bewegende beeldende kunsten. Een van de meest opvallende namen die meewerken in deze vzw is Robbe de Hert, talentvol filmregisseur en ooit bewoner van het pand boven het filmhuiswaar ook zijn productiefirma Stukken en Brokken gevestigd was.
Regelmatig zijn er filmvoorstellingen voor allerlei doelgroepen, van kinderen over scholen, volwassenen tot senioren. Ook heeft Filmhuis Klappei oog voor de nieuwe Vlamingen en de buurtwerking; Zo draait de Nepalese gemeenschap regelmatig een film, organiseren ze ‘Cinemaf’, het afrikaanse filmfestival, en PERSPECTIEF, het jaarlijkse Festival van de Sociale film in samenwerking met de Vrijzinnige dienst van De Universitieit van Antwerpen, Wereldsolidariteit en de Roma. Ook scholen in de buurt zijn welkom om een schoolvoorstelling te bekijken. Filmhuis Klappei geeft 4 maal per jaar het eigen tijdschrift FILM uit. Leggen ze de link tussen film en podiumkunsten met ‘De Keuze van De Muzikant’ waarbij een muzikant zijn/haar favoriete film kiest en er de muziek bij verzorgt; check hiervoor KLAPPEI TV. Tenslotte zijn ze apetrots dat de Academie van Merksem de werken van haar studenten video-kunst op regelmatige basis in hun filmhuis vertoont.

Voor meer informatie, het volledige filmprogramma en hoe je als vrijwilliger mee kan werken in Filmhuis Klappei verwijzen we je door naar klappei.be