Tuur van Wallendael overleden

Diverse media, waaronder deredactie.be, melden het overlijden van voormalig journalist, politicus en Antwerpen Noord inwoner Tuur Van Wallendael (71).
Van Wallendael heeft als journalist nog voor de VRT gewerkt en werd daarna ombudsman van de stad Antwerpen. Voor de SP.A had hij een zitje in het Vlaams Parlement en was hij tot 2006 schepen van de stad Antwerpen. Tuur Van Wallendael leed aan kanker en heeft zelf het moment van zijn dood bepaald. Zes jaar geleden overwon hij al eens de strijd tegen kanker, maar in de zomer kreeg hij van zijn arts te horen dat hij een nieuwe tumor had ontwikkeld, die deze keer niet te genezen bleek. Twee maanden geleden besloot hij om alle behandelingen stop te zetten en voor euthanasie te kiezen als de pijn te erg werd. “Als ik niet meer waardig kan leven, hoef ik maar een signaal te geven en dan is het voorbij’, zei hij toen. “Ik wil zelf beslissen wanneer mijn leven stopt”. Eind augustus namen zijn familie, vrienden en partijgenoten al afscheid van de terminaal zieke Van Wallendael. Vandaag is hij in zijn woning in de Seefhoek, omringd door zijn echtgenote, zijn broer en drie artsen overleden. Van Wallendael is 71 geworden. Bekijk het interview van Tuur van Wallendael met Terzake via deredactie.be

UPDATE 20-11-09: In het Antwerpse stadhuis wordt een rouwregister neergelegd voor wijlen Tuur Van Wallendael. Vanaf vanmiddag is iedereen die zijn deelneming wil betuigen aan de gewezen schepen en ombudsman van de stad er welkom. Het rouwregister is geopend tot vrijdag 4 december. Op zaterdag 5 december vindt er ook een herdenkingsplechtigheid plaats in zaal Roma in Borgerhout. Die zal van start gaan om 11 uur. Ook daar krijgen de mensen de kans om het rouwregister te tekenen.
Het is erg uitzonderlijk dat er voor een oud-schepen een rouwregister wordt neergelegd. Van Wallendael, besliste woensdag om uit het leven te stappen. De crematie verloopt in intieme kring. (bron: deredactie.be en Gazet van Antwerpen)

Bekijk ook de reportage van ATV via deze link.