NOORDbabbel: Nico Volckeryck

Nico Volckeryck is een bekend gezicht in’t stad. Naast woordvoerder van Unizo Antwerpen Stad is hij voorzitter van de stuurgroep Sint Andries, eigenaar van de winkel Fans in de Kammenstraat en daarnaast ook de voorzitter van de winkeliersvereniging van de Kammenstraat. Kristin had een gesprek met Nico over ondernemen in de wijk Antwerpen Noord.

Wat is je link met ‘den 2060’?
Nico: Mijn zus woont al enkele jaren in de wijk Antwerpen Noord waardoor ik regelmatig in de wijk vertoef en zo het volkse karakter van de wijk ken en waardeer. Ik ken ook de problemen in de wijk; niet lang geleden werd er in de straat waar m’n zus woont iemand neergestoken. Ook die dingen mag men niet verzwijgen en moeten op termijn verdwijnen uit die wijk. De wijk Antwerpen Noord is een wijk met enorm veel potentieel, niet alleen vanwege haar ligging en oppervlakte, ze strekt zich uit van vlak naast het Centraal station tot aan het Sportpaleis, maar ook vanwege de gedrevenheids van de wijkbewoners en lokale ondernemers (waaronder trouwens tal van ambachtslui) om voor de reputatie van hun wijk te vechten. Daarom ook dat Unizo Antwerpen Stad actief blijft in deze wijk. In het verleden hebben we oa. het startmoment van de Dag van de Klant op het De Coninckplein georganiseerd waar een aantal politici en gedelegeerd bestuurder van Unizo Vlaanderen Karel van Eetvelt konden praten met lokale handelaars en klanten van deze.

Wat zijn de concrete plannen van Unizo in de wijk Antwerpen Noord?
Nico: Wij blijven nieuwe en reeds opgestarte initiatieven in deze wijk steunen. Ook de lokale handelaars en ondernemers moeten weten dat we hen blijven steunen en altijd bereid zijn om de dialoog met hen aan te gaan. We willen ook winkeliersverenigingen in de wijk 2060 (her)oprichten en deze blijven begeleiden. Het is opmerkelijk om vast te stellen dat er in de stad Antwerpen een mooi netwerk van goed gestructureerde winkeliersverenigingen ontstaan is maar dat dit op een of andere manier in de wijk 2060 een problematisch gegeven blijft… werk aan de winkel dus. In het verleden heeft Unizo al gezorgd voor de lokale handelaars dat ze subsidies voor kerstverlichting kregen van het District, in de toekomst willen we gelijkaardige acties inplannen. Daarnaast willen we concreet dat de stad de overlast in de wijk blijft aanpakken zodat nieuwe handelaars en zich gevestigde handelaars en hun klanten zich goed gaan voelen in de wijk. De (her)invoering van (rommel)markten in de wijk bekijken we momenteel ook. Samen met de sterke partners in de wijk 2060, ik denk dan aan NOORDlink, Noord ant-woord (waarvan ik trouwens een van de oprichters ben), De Bilzen,.. moet het mogelijk zijn om de wijk Antwerpen Noord weer te laten opbloeien.

! Lees het volledige interview via de NOORDbabbel pagina.