Tram 12 stopt op de Groenplaats

Er zullen vanaf september van dit jaar opnieuw trams langs de kathedraal rijden. De oude eindhalte op de Groenplaats, langs de autovrije zone, wordt opnieuw in gebruik genomen. Door tram 12 deze keer. De Antwerpse tramlijn 12 verbindt het Sportpaleis en de Bolivarplaats aan het nieuwe Antwerpse justitiepaleis en loopt dwars door de wijk Antwerpen Noord.

Voor 2006 was deze lijn bekend als de “stadiontram”, die de stadions van Antwerp FC en (Germinal) Beerschot met elkaar verbond. Sinds 4 maart 2006 is de lijn echter met bijna 10 kilometer ingekort en reed ze enkel nog van het Sportpaleis naar het Zuidstation. De bediening van de stadions is overgenomen door respectievelijk lijn 5 en lijn 24. Sinds 29 april 2006, toen de werken aan de Bolivarplaats zo goed als af waren, rijdt tram 12 niet meer tot het Zuidstation, maar tot de eindhalte aan het nieuwe justitiepaleis op de Bolivarplaats.

In het kader van het besparingsprogramma 2012 zal tram 12 vanaf 1 september 2012 tijdelijk het traject Bolivarplaats – Groenplaats overnemen. Dit in de periode tussen het afronden van de heraanleg Nationalestraat en het in dienst stellen van de tramsporen in de Brusselstraat. Vanaf dan zal tram 4 dit traject opnemen. (foto: Ysabel Jongeneelen)