Held van’t noord

aheldvantnoordDe wielersport was nooit zo populair als vandaag. Het aantal wielertoeristen is aanzienlijk gegroeid en wielerclubs schieten als paddenstoelen uit de grond. In Antwerpen kunnen wielerfanaten de beentjes al losfietsen op de Retrokoers in Berchem of aansluiten bij de fietsclub van Café Mombasa. Maar ook in de wijk Noord is er nu, dankzij wijkbewoners Bart en Marie, een fietsclub. Kristin had een gesprek met het duo over de fietsclub Held van’t Noord.

Bart: “We besteden onze vrije tijd graag op een sportieve manier. We hebben een leuke vriendenclub waarmee we regelmatig samen gingen fietsen maar door verbouwingen of uitbreidingen van het gezin bij die vrienden kwam het wielrennen vaak op de laatste plaats. Marie en ik vonden dat jammer. Omdat wij willen blijven fietsen hebben we ‘Held van’t Noord’ opgestart. De naam van onze wielerclub is een duidelijke verwijzing naar het legendarisch Parijs-Roubaix en natuurlijk naar onze wijk. Iedereen uit de wijk Noord of uit Antwerpen kan bij ons aansluiten. Onze fietsroute vertrekt en eindigt wel telkens aan het Damplein. We fietsen elke woensdagavond een route van ongeveer 60 kilometer aan zo’n 27 km/uur met vertrekt op het Damplein, langs het Albertkanaal, de Kleine Nete, naar Lint, Hove, Mortsel, Berchem en weer terug naar’t Damplein. Oh en we gaan niet op café én er zijn 3 tussensprints.. jaja ’t is niet voor doetjes (lacht).”

Marie: “Heel ons gezin is gebeten door de wielersport, zelfs de kinderen. Ik neem al een tijdje deel aan retrokoersen. Ik doe dat graag, ik win ook meestal (trots). Bart doet ook mee en werd zelfs al eens derde (lacht). Omdat we geen tuin hebben zien onze buren ons en de kinderen regelmatig de fietsen op de stoep schoonmaken of er aan sleutelen. Het is vaak aanleiding voor gesprekjes over de fietsen en het is tegelijkertijd wat promotie voor de wielersport (knipoog).”

Bart: “Elke woensdagavond rijden we onze fietsroute. We vinden het belangrijk om een vaste fietsdag te hebben. Het is misschien wel belangrijk om te vermelden dat deelnemers wel wat fietservaring moeten hebben want we rijden aan een hoog tempo en onze fietsroute is best lang voor onervaren fietsers. We zitten nog in de opstartfase met onze fietsclub dus het is een standaardtempo en -fietsroute voor alle deelnemers. Maar op termijn zullen we subgroep creëren voor hoger fietstempo, langere afstand, een vrouwengroep,..”

Marie: “Ongedwongen is de term die het best past bij onze wielerclub. En het moet plezant blijven! We rijden op stalen fietsen. Beter gekend als retrofietsen. Bart en ik hebben geen behoefte aan peperdure fietsen en de bijhorende flashy outfits. We willen vooral laagdrempelig zijn: iedereen is welkom of je nu op een mountainbike rijdt of je je allereerste koersfiets wil uittesten.”

Bart: “We willen vooral een toffe en grote groep wielrenners op’t Noord vormen. Misschien dat we in de toekomst dan ook samen kunnen deelnemen aan retrokoersen al is dat niet de reden waarom we ‘Held van’t Noord’ opgericht hebben.. maar wie weet (lacht).”

GEZOCHT! Mannen en vrouwen die elke woensdag mee gaan koersfietsen. Vertrek elke woensdagavond om 18u30 aan café Zeppelin voor een rit van om en bij de 60 km aan ongeveer 27 km per uur. Alle info via de Held van’t Noord Facebook!

© 2013 – NOORDlink – Kristin Lenaers