Cult 2060: dag vol cultuur op De Coninckplein

acult2060Op zondag 27 oktober 2013 vindt de vierde editie van Cult 2060 plaats. Tijdens dit cultuurfestival wordt het De Coninckplein het culturele hart van Antwerpen (Noord). Met onder andere een ‘blues guitar battle’, gedichten, een workshop maskers maken voor kinderen…wordt het een gevarieerde en goed gevulde dag. Die dag kan iedereen er tussen 10u en 22u genieten van livemuziek, comedy, theater, literatuur en workshops. Net zoals de voorbije edities doen ook dit jaar verschillende artiesten uit Antwerpen-Noord mee. De stad wil zo iedereen laten kennismaken met de wijk Antwerpen-Noord en haar culturele aanbod.

Van een ‘blues guitar battle’ tot een bezoek aan het atelier van een muziekinstrumentenbouwer

Muziek neemt ook dit jaar een centrale plaats in tijdens het cultuurfestival. In de cafés op het De Coninckplein en in bibliotheek Permeke kunnen bezoekers genieten van verschillende muziekbands. Op het plein zelf houdt blueslegende Mac Arnold een ‘blues guitar battle’ met bevriende muzikanten. De legendarische muzikant speelde onder andere samen met James Brown en Muddy Waters.

Er staan ook optredens van verschillende artiesten uit de wijk Antwerpen-Noord op het programma Zo geeft Jules Gilles, bekend als de ‘pianist van de lange omvaart’, een aperitiefconcert. Y.A.M.E. zet op zijn beurt Antwerpse hiphop op de kaart.

Buurtbewoner en instrumentenbouwer Kristof Braekman zet speciaal voor Cult 2060 de deuren van zijn atelier open. Iedereen kan er ontdekken hoe muziekinstrumenten worden gemaakt. Kristof maakte in het verleden instrumenten voor onder andere Bart Peeters, K’s Choice en Kommil Foo.

Gedichten, literatuur en theater palmen de buurt in

Poëzie- en literatuurliefhebbers kunnen terecht in buurthuis deBuurt. De Noordergeuzen brengen er gedichten over de stationsbuurt en ‘Verloren handschoen, Van Schoonhovenstraat’, een gedicht dat ze speciaal voor Cult 2060 schreven. Deelnemers kunnen verder kennismaken met de poëzie van Escribano en een kijkje nemen bij Bart Moeyaert in bibliotheek Permeke. Wie van theater houdt, kan terecht bij Theater Vonk. Dit theatergezelschap uit de buurt brengt er zijn publiekstrekker ‘Dinner for one’.

Activiteiten voor kinderen: van maskers maken tot kindertheater

Tijdens Cult 2060 maken kinderen op een laagdrempelige manier kennis met verschillende culturele genres. Ze kunnen maskers maken, luisteren naar spannende verhalen en het kindertheater van de Evenwichtsdokters ontdekken. Tijdens de expo ‘Wat is er aan de wand’ kunnen ze de kunstwerkjes van de leerlingen van lagere school De Pijl bekijken.

Het volledige programma staat op permeke.org. De meeste activiteiten zijn gratis.