Dame Jeanne

adamejeannneIn de wijk Noord kan ja al op veel adresjes heerlijk tafelen of gezellig tooghangen en lekkere biertjes drinken. Maar wijkbewoner Patrick (Theun voor de vrienden) doet met Dame Jeanne er nog een schepje bovenop: hij champagniseert bier op’t Noord! Kristin ging langs bij Theun op den Dam om te proeven en te keuvelen over bier en de wijk Noord.

Wat is dat nu eigenlijk: bier champagniseren?

Theun: “Iedereen weet dat een fris pintje kan smaken. Maar je kan ook meer met bier doen. Neem dat smaakvolle biertje en laat dat na de eerste lagering nogmaals hergisten in de fles op champagne gist. Zo kan het bier in de fles aan smaak rijpen en wordt de structuur van het bier veel verfijnder, zo komen de aroma’s meer tot uiting bij het drinken. Voor SmoeL “Brut d’Anvers” laten we ons basisbier brouwen door brouwerij Den Triest. De maanden lange rijping, het draaien van de flessen en het verwijderen van de gist gebeurt dan volgens de traditionele methode hier bij Dame Jeanne op den Dam. Onze brut bieren zijn dan ook enkel hier exclusief verkrijgbaar voor directe verkoop aan de consument. Het is een fris fruitig – je proeft appel, peer, pompelmoes, lychee – brut bier ideaal als aperitief voor de feestdagen wat niet moet onder doen voor de betere champagnes.”

Kan ik ook een gechampagniseerd biertje op café of op restaurant drinken?

Theun: “Het champagniseren van bieren is nog niet echt populair/gekend. In enkele toprestaurants in Antwerpen, zoals Dock’s Café en Te Kook, kan je al SmoeL “Brut d’Anvers” drinken als aperitief of in combinatie met bijvoorbeeld oesters of schaaldieren.

Waarom is Dame Jeanne op’t Noord gevestigd?

Theun: Omdat deze wijk een mooie biergeschiedenis kent, het een leuk pand is waarin ik zit en ik een trotse wijkbewoners ben (lacht) maar het is ook praktisch natuurlijk om een verkoopruimte op wandelafstand van mijn huis te hebben (knipoog). Wat ook een leuk extraatje voor de klanten is, is dat we bij aankoop van 100 euro een retrobakfiets uitlenen om bij een feestje in Park Spoor Noord, hier vlakbij, te gebruiken. En de naam Dame Jeanne verwijst trouwens naar een dame-jeanne: een gistingsfles om wijn of bier in maken maar ook naar de plaats waar we nu staan: de wijk Dam en het Viaduct Dam.”

Hoe zie je de toekomt van Dame Jeanne?

Theun: “Heel positief! Ik heb het SmoeL “Brut d’Anvers” bier pas op de markt gebracht en het werd al op het Antwerps bierfestival Modeste door de bezoekers tot beste bier verkozen. (trots) Ik werk graag mee aan de verspreiding van het gechampagniseerd bier in België. En begin volgend jaar komt er een fruitbier variant uit! Proef anders nog een glaasje…”

SmoeL “Brut d’Anvers” kopen? Ga dan naar het Dame Jeanne verkooppunt op het Viaduct 35, Antwerpen 2060 – Geopend elke vrijdag van 10u tot 18u en zaterdag van 10u tot 14u – alle info via damejeanne.be en Facebook.

© 2013 – NOORDlink – Kristin Lenaers