Europalia India: Geboorte van de kunst

aeuropaliaindiaVoor fanaten van het Verre Oosten schotelt VTB Kultuur op donderdagavond 28 november 2013 de lezing ‘Europalia India’ in het auditorium van Permeke voor. Krijg meer inzicht in de geschiedenis, de kunst en het leven van en in India en ontdek de buitengewone impact van dit bijzondere land!

De impact van het Oude India is voelbaar zowel in het zuidoosten van het Aziatisch continent als het Verre Oosten. Niet de Islamitische elegantie van de Taj Mahal en de Mogols, maar wel de oorspronkelijke inlandse Indiase religieuze tradities hebben hun stempel gedrukt op Birma, Thailand, Cambodja en Vietnam, maar ook op de culturen van de Zijderoute, China, Korea en Japan. Spiritualiteit, filosofie en religie zijn de bronnen van het immense patrimonium van India dat zich over heel het Verre Oosten heeft verspreid. Zo zijn de mythologie en de vroege kunst van India niet alleen de bron van alle culturen in het land zelf, maar bieden ze ook een onverwacht inzicht in het erfgoed van alle grote beschavingen ten oosten van India.

Deze lezing biedt een inleiding op het ontstaan, de ontwikkeling en de thematiek van de oude Indiase kunst en haar buitengewone impact op alle landen die zich nu als centrum van onze toekomstige wereld profileren.

Etienne Hauttekeete studeerde Japanologie aan de Universiteit van Leiden. Hij doceert geschiedenis van de boeddhistische wereld, kunst en iconografie van het boeddhisme en reisde bijna 40 jaar door alle landen van het Verre Oosten.

Na de lezing is er tijd om rustig na te praten met een drankje.

Lezing Geboorte van de kunst in India door Etienne Hauttekeete – donderdag 28 november 2013 – 20u – auditorium van bibliotheek Permeke, De Coninckplein 25,2060 Antwerpen – prijs 6 euro – Inschrijven: mailen naar deurne@vtbkultuur.be