Vogels bijvoederen in de winter

avogelsstadHet is verboden om vogels te voederen op het openbaar domein. Wel kunt u van november tot en met maart (met mate) vogels bijvoederen in uw eigen tuin of terras.

– Met vetbollen of een voedersilo helpt u kleine zangvogels de winter door.
– Plaats een voederplank buiten het bereik van katten.
– Reinig de voederplank regelmatig om ziekteverspreiding te voorkomen.
– Geef vogels geen voer waarin zout is verwerkt. Dit leidt tot uitdroging.
Strooi geen brood. Dit is ongezond voor de vogels en trekt bovendien ongedierte aan. Brood geeft vogels een vals gevoel van voldaanheid. Het vult de maag maar biedt weinig voedingsstoffen. Het brood kan ook gisten, waardoor de vogels ernstige maag- en darmproblemen krijgen.
– Geef kaas enkel zonder het schadelijke plastic randje.
Geef niet teveel en zorg ervoor dat ’s nachts geen voer buiten ligt. Zo voorkomt u ongewenst bezoek van ratten en muizen.
– Opgelet: geef in het voorjaar geen pinda’s meer. Wanneer vogels de jongen hiermee voeren, kunnen ze er in stikken.
– Plaats een drinkbakje van kunststof. Bij metalen drinkbakken loop je het gevaar dat vogels met de poten vastvriezen aan het koude metaal en zich ernstig kwetsen wanneer ze zich proberen los te trekken. Zet de drinkbak op een plek waar het meeste zon komt, dan zal het water minder snel bevriezen.
– Dek bij vrieskou het drinkwater af met een stukje gaasdraad, zodat vogels er niet in kunnen badderen.
– Heeft u een tuin? Dan kunt u vogels ook op natuurlijke wijze voedsel aanbieden. Zaai in een hoekje van het gazon wat haver, gerst of tarwe. Laat uitgebloeide zonnebloemen gewoon staan of leg ze gedroogd op de voedertafel. Een combinatie van struiken zoals meidoorn, sleedoorn en Gelderse roos geeft bessen van juli tot februari.

In december 2013 worden er vier workshops voederbollen maken georganiseerd. Interesse? Meer info via antwerpen.be