LIFE IN THE PLASTISPHERE

alifeIn december presenteert plastisch kunstenaar Gino Rizzi zijn tentoonstelling ‘Life in the Plastisphere’ in DESIGNCENTER | DE WINKELHAAK. De op natuur geïnspireerde sculpturen en installaties bouwen voort op het idee van een steeds verder geplastificeerde leefwereld en is te zien van vrijdag 29 november 2013 tot zaterdag 4 januari 2014. De uitbundige mix van kunstwerken doet denken aan oude rariteitenkabinetten en sciencefiction.

KUNSTZINNIGE WETENSCHAP

Al ruim een decennium lang creëert Gino Rizzi sculpturen en installaties met gerecycleerd plastic. Met deze tentoonstelling ‘Life in the Plastisphere’ verwijst de eigenzinnige kunstenaar naar het recente wetenschappelijke begrip ‘plastisphere’ waarmee de gemeenschap van micro-organismen, die in interactie leeft met plastic afval in oceanen en andere aquatische ecosystemen, worden omschreven. Plastic vervuiling heeft hallucinante vormen aangenomen en desintegreert zodanig dat het in elke porie, in elke levende cel doordringt. Eerder leek deze evolutie een onoplosbaar probleem, tegenwoordig klinkt er een meer positief geluid vanuit de wetenschap. Als micro-organismen in staat zijn om plastic op te ruimen en het als voedingsbron te gebruiken, zijn we dan nog niet helemaal verloren?

PLASTIC ONDERWATERWERELD

Gino Rizzi speelt kunstzinnig in op de plastificatie van de natuur en onderwaterwereld. Zijn plastic koralen en andere waterorganismen vormen letterlijk ‘des natures mortes’ en ‘une matière morte’, in het Nederlands vertaald als stillevens uit doods materiaal. De koralen geven in eerste instantie een levendige indruk met hun ver doorgevoerde esthetiek, maar het tegengestelde is waar: geen enkel leven is nog aanwezig. Tegelijk kunnen bepaalde sterke soorten wel overleven. In een serie ‘jardins post-atomiques’ zullen insecten – die miljoenen jaren van veranderingen in het milieu overleefden – in gemuteerde vorm de aarde terug koloniseren.

REORGANISERENDE ECOSYSTEMEN

Ten slotte wordt ook Gino Rizzi’s installatie ‘Plastopoiesis’ getoond, waarin het idee van zelforganisatie terugkomt. Het wetenschapsfilosofische begrip ‘autopoiesis’ vervat de capaciteit van levende systemen om zichzelf te organiseren, een reorganisatie van het (eco)systeem als reactie op wijzigingen in de omgeving. Deze expositie is een lust voor het oog voor jong en oud, zwengelt de discussie aan over onze plastic samenleving en werpt een vernieuwende blik op deze onnatuurlijke kunststof.

Life in the plastisphere – van vrijdag 29 november 2013 tem zaterdag 4 januari 2014 – designcenter De Winkelhaak, Lange Winkelhaakstraat 26, 2060 Antwerpen – vrijdag 29 november 2013: vernissage van 18u tot 22u – zaterdag 30 november 2013: open atelier van 14u tot 18u – zaterdag 4 januari 2014: finissage van 14u tot 18u met theatervoorstelling – gesloten tussen kerst en nieuwjaar!