Biscuit Parein

apareinIn het Centraal Station van Antwerpen loopt van 25 januari tot 3 maart 2014 de tentoonstelling ANTWERPEN KOEKENSTAD. In meer dan 100 m² panelen kan je daar de historiek van twee eeuwen Antwerpse industriële en ambachtelijke confiserie-, biscuit-, koekjes- en chocoladeproductie bekijken.

Naast de historie van Antwerpen Koekenstad, wordt ook oa. koekjesfabriek Parein belicht…

“In Antwerpen heeft graanhandelaar Eduard Parein zich net na de Amerikaanse burgeroorlog gespecialiseerd in de invoer van bloem uit de USA. Het ontbrak de Belgische bloem namelijk aan kwaliteit door het feit dat hier de bloem nog gemalen werd in aftandse windmolens. Voorvader Parein wordt al gauw de grootste plaatselijke bloemhandelaar. Hij was zo bekend dat de facturen uit de Verenigde Staten spontaan hun juiste bestemming kreeg.

Het is Eduard Parein die in 1890 de koekjesfabriek van Cordemans verwerft. Hij neemt dit bedrijf in financiële moeilijkheden over met de bedoeling zijn zonen Louis en Pierre aan een betrekking te helpen, en een nieuwe afzetmarkt te openenvoor zijn bloem. Hiervoor gaat hij in zee met Jules Plissaert. De fabriek bevond zich in de Van Der Keilenstraat in de huidige wijk Antwerpen Noord. Het logo een kleine, alerte, Bretoense postbode werd overgenomen van de vroegere koekjesfabriek Cordemans. In de loop der jaren zou dit logo gemoderniseerd worden en lange tijd de verpakkingen en vrachtwagens van Parein sieren (tot 1958).

Al gauw barst de Cordemansfabriek uit haar voegen, dus wordt een terrein aangekocht van 2200 m2. Het terrein bevindt zich op de site van de wereldtentoonstelling van 1894, in het zuiden van de stad Antwerpen, m.a.w. ‘buiten de muren’ waar toekomstige uitbreidingen geen moeilijkheden zouden opleveren. Het merk Cordemans verdwijnt en wordt in 1895 vervangen door het merk Parein.” (Bron: parein.eu)