Les chevaux de Dieu in Fabriek Noord

achevauxdieuOp donderdag 20 februari 2014 kan je om 13u en 20u gratis naar de film ‘Les chevaux de Dieu’ in Fabriek Noord. Les chevaux de Dieu zoomt in op enkele jongeren uit een sloppenwijk in Casablanca die zich laten verleiden tot religieus martelaarschap.

Les chevaux de Dieu situeert zich tussen een intense milieustudie en een beklijvend jongerenportret. Dat deze kroniek – met de focus op een groep jongeren uit een Marokkaanse sloppenwijk die van hun kindertijd tot hun fatale zelfmoordaanslag als prille volwassene gevolgd worden – de festivalprijzen aan elkaar rijgt, is ergens logisch. Niet alleen loodst regisseur Nabil Ayouch je cinematografisch met veel panache binnen in de stoffige, door de zon geblakerde sloppenwijken, hij laat ook niet de feiten de eerste viool spelen.

Het zijn de doorleefd neergezette personages, van de machorebel Hamid tot de minder weerbare Yachine, en de flair van authenticiteit, die ervoor zorgen dat je meeleeft met de twijfels, gevoelens en dilemma’s van deze jongeren. (@ Luc Joris – Knack)