Beslis mee over 1 miljoen euro!

aburgerbegrotingEen burgerbegroting is wat het woord zegt: burgers (U dus!) die samen een begroting opstellen. Waarom? Omdat zij het district het beste kennen. In het district Antwerpen kunnen bewoners dit jaar mee beslissen over de verdeling van tien procent van de volledige begroting. Dat is meer dan één miljoen euro.

In de loop van april en mei organiseert het district verspreid over het district twaalf startmomenten. Startmoment voor de wijk Antwerpen Noord en de wijk Dam is op dinsdag 29 april 2014 van 19.00 uur tot 22.00 uur in bibliotheeek Permeke. Bewoners maken daar een selectie van de belangrijkste thema’s. Op 15 juni 2014 komen de deelnemers van de verschillende startmomenten samen op het districtsforum om 1,1 miljoen over deze thema’s te verdelen.

Dit project is op deze schaal een primeur in Vlaanderen, maar wereldwijd zijn er al duizenden steden waar burgers mee praten over de besteding van minstens een deel van het overheidsgeld. Zoals Porto Alegre, waar eind jaren tachtig de allereerste burgerbegroting georganiseerd werd (1,5 miljoen inwoners – 50.000 deelnemers aan de burgerbegroting). Of het district Lichtenberg in Berlijn (270.000 inwoners – 10.000 deelnemers aan de burgerbegroting).

Bekijk de reportage via atv.be. Meer informatie en inschrijven kan via stadindialoog.be