CAN PLAY WITH MADNESS

acanplaywithmadnessVijf kunstenaars uit verschillende disciplines spelen van 28 maart tot 26 april 2014 met absurditeit, realiteit en functionaliteit in Designcenter De Winkelhaak. Samen vervreemden ze zaken door realiteit te accentueren. Dagdagelijkse elementen worden samengevoegd, maar vervormd tot objecten die naar absurditeit neigen. Wat is design en in hoe verre overlapt het autonome kunst? Vormen ze elkaars inspiratiebron of staan deze esthetische vormen volledig los van elkaar en is de combinatie van design en kunst pure waanzin?

DESIGNRUIMTE IN KUNSTCONTEXT

Neem plaats in de tentoonstelling op een van de stoelen van Nico Van Dijck en ervaar de ruimte door de ogen van vijf kunstenaars. Van Dijck combineert esthetiek met functionaliteit, maar dwingt zijn ontwerpen tot eenvoud. De liefde voor materiaal werkt als grote stimulans. In zijn tekeningen probeert hij deze eenvoud eveneens te bewaren. Zijn bijna naïeve en eenvoudige tekenstijl geeft een nuchtere en directe uitkomst. Daartegenover staat Roeland Tweelinckx die zijn affiniteit met gebruiksvoorwerpen, maar vooral de ruimte op een heel andere manier toont. Zijn ruimtelijke ingrepen zijn subtiel en bijna onopmerkelijk geïntegreerd. Verwarring ontstaat wanneer je tentoongestelde objecten niet meer kunt onderscheiden van vaste kenmerken van het gebouw.

DIERLIJKE EIGENSCHAPPEN

De speling tussen waanzin en realiteit wordt gretig vastgelegd door Jo Foulon en Charlotte Lybeer. Foulon tracht innerlijke onrust en dierlijke instincten te visualiseren en liefst ook letterlijk tastbaar te maken. ‘Softagressors’ van mousse liggen klaar in de arena en dagen het publiek uit: afstand houden of toegeven aan je verlangen om dichtbij te komen? Het aaibare aspect bij de beelden van Foulon, komt terug in de fotoreeks ‘The Furtastic Adventures of The Cabbit and The Folf’ van Charlotte Lybeer. Zij brengt in beeld hoe mensen reageren op een wereld in verandering: een wereld die geografisch maar ook imaginair verder uitdijt. Voor deze fotoreeks haalt Lybeer het individu uit zijn gefantaseerde setting en fotografeert ze hen in eigen leefwereld, waarbij het kostuum in fel contrast staat met het huiselijke interieur.

Zowel Lybeer’s personages als de figuren van Foulon lijken uit de geschilderde landschappen van Barry Camps te treden. Voor de tentoonstelling Can Play With Madness toont hij een selectie werken die in één oogopslag gezien kunnen worden. Camps zet zijn ervaring van de hedendaagse ruimte (beïnvloedt door o.a. het huidige stadsbeeld, natuur, media als film en games) om in geschilderde beelden die tonen wat ooit geweest is of wat ooit zou kunnen zijn.

PRAKTISCH

Nico Van Dijck, Roeland Tweelinckx, Barry Camps, Jo Foulon en Charlotte Lybeer exposeerden allen eerder tijdens nationale en internationale tentoonstellingen. Nu voegen ze hun visies samen tijdens Can Play With Madness in Designcenter De Winkelhaak en zetten het conflict tussen design en autonome kunst, realiteit en absurditeit en functionaliteit en nutteloosheid uiteen.

Waar:
DESIGNCENTER | DE WINKELHAAK
Lange Winkelhaakstraat 26
2060 Antwerpen

Gratis toegang

Tentoonstellingsduur:
28 maart 2014 t/m 26 april 2014
Gesloten op Paasmaandag 21 april

Openingstijden:
maandag t/m vrijdag: 9u00 tot 18u00
zaterdag: 14u00 tot 18u00