Erfgoeddag op’t Noord

aerfgoeddagOp zondag 27 april 2014 is het weer Erfgoeddag en kan een hele dag lang in heel Vlaanderen en Brussel terecht voor een fantastisch en veelzijdig erfgoedaanbod. Je gastheren zijn onder andere musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, restauratoren en tal van andere deelnemers. Alle informatie via erfgoeddag.be

Ook in de wijk Antwerpen Noord kan je erfgoed ontdekken! Zowel het Nationaal Museum van Douane en Accijnzen, het Financiecentrum Noordster en Moskee Imami Buhari Camii stellen hun deuren open voor bezoekers tijdens Erfgoeddag.

Impact EU: Nationaal Museum van Douane en Accijnzen, Ellermanstraat 21, 2060 Antwerpen

Een belangrijk streefdoel van de Europese eenmaking was het vrij verkeer van personen, geld, goederen en diensten. Maar hoe grenzeloos is Europa anno 2014 eigenlijk? Drie decennia na het openstellen van de binnengrenzen staan we stil bij de invloed van de Europese Unie op de burgers van de lidstaten en op het takenpakket van de douane, de grenswachters bij uitstek.

Smokkel: Financiecentrum Noordster, Ellermanstraat 21, 2060 Antwerpen

De Europese binnengrenzen vervagen geleidelijk, maar zijn nog steeds niet helemaal verdwenen. Bovendien hebben de EU en een handelsnatie als België nog buitengrenzen van formaat en is er ook nu nog nood aan bescherming op vlak van drugs of voedselveiligheid. Voormalig douanier Eric De Keyzer neemt je mee op reis langs de grenzen, de natuurlijke biotoop van zijn collega’s in heden en verleden.

Ebru, Turks ambacht in de kijker: Moskee Imami Buhari Camii, Everaertstraat 101, 2060 Antwerpen

Ontdek de geheimen van Ebru, de eeuwenoude Turkse techniek van watermarmeren. Dit ambacht kende een grote bloei tijdens de Ottomaanse periode. Ebrupapier werd gebruikt voor staatsdocumenten of om religieuze boeken te versieren. Het gemarmerde papier was bovendien zeer gegeerd in Europa. Slechts enkele Turkse ambachtslui beheersen de techniek in België. Laat je inspireren en ga zelf aan de slag.