Stuivenbergziekenhuis tijdens WOI

astuivenbergoorlogHet Antwerpse Stuivenbergziekenhuis was in 1914 één van de modernste ziekenhuizen van die tijd. De chirurgen, waaronder de eerste vrouwelijke chirurge Jeanne Verschueren, waren bijzonder goed opgeleid. En de instrumenten en medische toestellen waren toen zeer vooruitstrevend.

Tijdens de eerste wereldoorlog bleef het ziekenhuis open – al werden tijdens de bombardementen op Antwerpen, de patiënten wel naar de kelders van het ziekenhuis gebracht, dat was veiliger. Ook de bewoners van de omliggende straten kwamen in die kelders schuilen. De kelders waren daar – gelukkig – ook groot genoeg voor.

Er stond toen al een RX toestel in het ziekenhuis. Op die manier konden de dokters snel de kogels lokaliseren van neergeschoten soldaten en ze na een kleine incisie met een magneet verwijderen. Datzelfde RX toestel staat er nu nog, meer bepaald in het Lambottemuseum in het Stuivenbergziekenhuis.

Professor Chirurg Bob Van Hee is er bijzonder fier op. En er staan NOG toestellen waaronder een reanimatietoestel, een beademingstoestel en een verdovingskit uit die periode. Er bestaan honderden verhalen over het ziekenhuis tijdens WOI je kan ze zelf ontdekken in het Lambottemuseum via museumgeneeskunde.be

Bron: radio2.be