(Buiten)gewoon mooi

abuitengewoonVanaf maandag 4 augustus tot zondag 31 augustus 2014 kan je in bibliotheek Permeke op het De Coninckplein naar de fototentoonstelling (Buiten)gewoon mooi van Katrijn van Giel.

Jongeren met een beperking kijken anders naar de wereld, soms vluchtiger, soms ernstiger. Ze bestuderen je blik, volgen je bewegingen – of net niet. Ze kijken je recht aan, maar ook soms dwars door je heen. Sommigen praten, maar zeggen niets. Sommigen zeggen niets, maar tonen alles. Ze raken je aan, lopen langs je heen. Roepen, hard. Fluisteren, mompelen, kijken stuurs als je hen iets vraagt. Maar ze knuffelen ook. En ze lachen. En dan schitteren hun ogen.

Wat gebeurt er als je ze fotografeert? De jongeren van BuSo Berkenbeek in Wuustwezel kregen nog nooit een professionele fotograaf op bezoek. Laat staan een fotograaf die hen ieder apart zou portretteren. Geschuifel, gegiechel, gegniffel. Zenuwachtige ogen, zwaaiende armen, luide en stille stemmen. Maar dan: even alleen met de camera.

Fotografe Katrijn Van Giel werd bij de realisatie van een opdracht over het buitengewoon onderwijs voor Canon Cultuurcel getroffen door de schoonheid en het karaktervolle van jongeren die er school lopen. Zij vond het zo waardevol om dit te tonen aan de buitenwereld dat ze terugkeerde naar de school om een portrettenreeks van deze bijzondere jongeren te maken. Vanuit een sterk persoonlijk engagement wil Katrijn Van Giel haar fotografie inzetten voor meer sociale verbinding in onze maatschappij. Ze wil deze jongeren – een groep die vaak enkel als zorgbehoevend omschreven wordt in de media – tonen aan haar medeburgers en inwoners van Antwerpen.