About

1. Netwerken
2. Samenwerken
3. Informeren

NOORDlink is het online portaal over de meest kleurrijke wijk in Antwerpen: den 2060 of ‘t Noord. Dit online portaal werd gerealiseerd met als doel de leefbaarheid en de sociale cohesie in de wijk Antwerpen Noord te verbeteren alsook de interesse in dit stadsdeel levend te houden. Zo is Kristin Lenaers de bedenker en beheerder van NOORDlink en medewerker in de uitwerking van de NOORD ambassadeurs campagne en bijhorende promospot voor de wijk Antwerpen Noord (den 2060). De wijk Antwerpen Noord (in de volksmond ook wel ‘t Noord, den 2060, de Seefhoek) omvat de Amandus-atheneum wijk, Bilzenwijk, de Willibrorduswijk, de Seefhoek, Stuivenbergwijk, Schijnpoortwijk en de wijk Dam.

Netwerken

Via NOORDlink worden de inwoners, verenigingen en ondernemers uit alsook de geïnteresseerden in de wijk Antwerpen Noord drempelloos verenigd en verbonden met elkaar. Dit gebeurd online met behulp van social media en het creëren van online communities maar ook op een erg spontane manier offline wanneer (nieuwe) wijkbewoners, ondernemers en geïnteresseerden in dit stadsdeel onder impuls van NOORDlink bijeenkomsten organiseren en projecten mbt de wijk Antwerpen Noord opstarten. In december 2010 werd met medewerking van NOORDlink is het open wijkforum NOORD ant-woord gecreëerd waar voorgaande gerealiseerd kan worden. Kristin van NOORDlink is mede-oprichter van dit platform voor de wijkbewoners.

Via NOORDlink kan iedereen in een mum van tijd nieuwsfeiten (zowel persmeldingen als eigen nieuwsitems) uit, de activiteitenagenda van, de (culturele) hotspots in en het wel en wee van talrijke interessante inwoners van de wijk Antwerpen Noord terugvinden. Bezoekers van de blog kunnen via een handige zoekfunctie alle nieuwsitems met gezochte woord(en) snel terugvinden. Sfeerfbeelden van wijkevenementen of interviews met ondernemers/wijkbewoners bekijken via een videowall die regelmatig aangevuld word met nieuwe reportages. Via een handige indeling in categorieën is het mogelijk gericht op nieuwsitems te zoeken. Zo kunnen wijkbewoners via de ‘Gezocht!’ categorie oproepen voor vrijwilligers ed. laten plaatsen of via de ‘idee!’ categorie ideetjes aan andere wijkbewoners toetsen, via de ‘geschiedenis’ categorie komen lezers meer te weten over de rijke geschiedenis van de wijk Antwerpen Noord. Daarnaast kan iedereen reageren op nieuwsitems mbt de wijk, z’n mening kwijt in een maandelijkse wijkpoll, tickets winnen voor tal van wijkevents, gerenoveerde en nieuwe panden die te koop of te huur staan ontdekken en misschien het meest belangrijke: actief netwerken met andere (nieuwe) Antwerpen Noord bewoners.

Uitgangspunt van NOORDlink is het win/win principe: voor zowel de ondernemers, verenigingen, inwoners, de stad Antwerpen als geïnteresseerden in de wijk Antwerpen Noord is een centraal informatiepunt zoals NOORDlink alleen maar nuttig en op termijn van onschatbare waarde.

Samenwerken

NOORDlink heeft reeds samenwerkingen opgestart met:

– de (geschreven) pers en (lokale) media: Via NOORDlink vinden deze sneller het nieuws en interessante wijkbewoners uit de wijk Antwerpen Noord (wijk 2060)

– Stampmedia: sinds mei 2010 werken de redacties van NOORDlink en StampMedia samen en delen reportages en nieuwsitems mbt de wijk Antwerpen Noord (wijk 2060)

– verenigingen, ondernemers en wijkbewoners uit de wijk Antwerpen Noord: projecten van deze via NOORDlink in de spotlight zetten of deze sneller in de media krijgen

– de stad Antwerpen: samenwerking voor de realisatie van de NOORD ambassadeurs campagne en bijhorende promospot voor de wijk Antwerpen Noord (wijk 2060)

– Atv: NOORDlink was een waardevolle informatiebron voor ‘Het langste lied’

– Het Oude Badhuis: wijkbewoners kunnen via de NOORDlink poll van maart 2011 hun voorkeur voor de beschildering van de terrasmuur van het Oude Badhuis duidelijk maken

– Sultan Sushi: samenwerking voor de realisatie van de promospot met Gène Bervoets voor de wijk Antwerpen Noord (wijk 2060)

– District Antwerpen: via NOORDlink was er, in aanloop naar de verkiezing van het populairste voorstel, een extra pagina te vinden met de 10 voorstellen van de wijkbewoners voor de wijkbudgetten voor de wijk Antwerpen Noord (wijk 2060)

Informeren

NOORDlink bleek perfect geschikt als researchmiddel voor:

– RendEvenement: rondleiding aan een groep event managers tijdens de Live Tour Antwerpen waarbij een aantal event locaties in de wijk Antwerpen Noord bezocht werden en er meer informatie over de wijk Antwerpen Noord gegeven werd.

– Belmodo.tv: na een bezoek kreeg de wijk Antwerpen Noord het ‘must visit’ label op deze toonaangevende website

– Drs. Tom de Leeuw, criminoloog aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, vond via NOORDlink informatie over de onveiligheidsbeleving bij de wijkbewoners van de wijk Antwerpen Noord (2060), het veiligheidsbeleid dat de stad Antwerpen voert en de mediatisering van de wijk Antwerpen Noord.

– Diederik Cops, onderzoeker verbonden aan het Leuvens Instituut voor Criminologie van de Katholieke Universiteit Leuven, werkt aan een doctoraat waarin hij de focus legt op het thema ‘onveiligheidsgevoelens veroorzaakt door jongeren’. Zijn studieterrein is de stad Antwerpen met inbegrip van de wijk Antwerpen Noord (Seefhoek).

© 2011 – NOORDlink