1. Situering
2. Antwerpen Noord vandaag
3. Wijkevents

Antwerpen Noord, in de volksmond beter gekend als ’t Noord, de Seefhoek of den 2060, gesitueerd in het noorden van de stad Antwerpen tussen de wijk Dam en het Centraal Station is ongetwijfeld een van de meest kleurrijke wijken in de stad Antwerpen. Met meer dan 34.000 inwoners van verschillende nationaliteiten en religies is het wel elke dag feest en vakantie in deze bruisende en multiculturele wijk. De opvallendste gemeenschappen zijn de Chinese, Marokkaanse en Portugese die elk een eigen straat of deel in de wijk hebben met eigen specifieke horeca (waar klanten de ganse wereld op hun bord krijgen) en handelszaken die een exotische sfeer uitstralen. Elke dag feest in deze wijk want de wijkbewoners zorgen ervoor dat er steeds wat te beleven valt in de wijk: tal van (multiculturele) evenementen hebben intussen een vaste stek veroverd in de straten en pleintjes van de wijk Antwerpen Noord. Naast kunstenaars en alleenstaanden vinden ook steeds meer jonge gezinnen van buiten de stad hun weg naar deze volkse wijk. De laatste jaren werkte de stad Antwerpen heel hard aan de opwaardering van deze wijk om de woonkwaliteit te verbeteren maar ook projectontwikkelaars hebben hun oog op de wijk Antwerpen Noord laten vallen wat opvalt door veel nieuwbouw (loften en woonprojecten) in de wijk. Antwerpen Noord omvat verschillende wijken: de Amandus-Atheneum wijk, de Bilzenwijk, de Willibrorduswijk, de Seefhoek, Stuivenbergwijk, Schijnpoortwijk en de wijk Dam.
De Amandus-Atheneum wijk situeert zich in de 19de-eeuwse Antwerpse gordel. Blikvangers van Amandus Atheneum zijn de Van Wezenbekestraat, waar je naar hartelust kunt proeven van de Chinese cultuur, het Sint-Jansplein met haar vele Portugese restaurantjes en café’s en het De Coninckplein met de Permeke bibliotheek en het stadskantoor. Daarnaast zijn het designcenter De Winkelhaak, de Boeddhistische tempel of de overdekte markt De Criée ook zeker een bezoekje waard.
De Stuivenbergwijk ligt meer noordelijker en bezit een aantal steegjes met nog typische arbeidershuisjes en heeft een rijk verleden wat te merken is aan het waardevol industrieel erfgoed wat terug te vinden is in deze wijk. Zo vinden buurtbewoners het gerenommeerde Stuivenbergziekenhuis hét centrum van de wijk. Naast de talrijke gebedshuizen kan je hier ook het geboortehuis van striptekenaar Willy Vandersteen terugvinden (er is een Willy Vandersteenpleintje in de wijk) maar ook schilder Vincent van Gogh woonde een tijdje in de Stuivenbergwijk (er is een Vincent Van Goghplein in de wijk) en kunstenaar Panamarenko groeide er op en had er zijn atelier in de Biekorfstraat. In 2003 werd zelfs op het Sint-Jansplein in Antwerpen Noord Panamarenko’s standbeeld Pepto Bismo (in de volksmond ‘de vliegenier’) onthuldigd. Ook in de Seefhoek te vinden is de hoofdzetel van Katoen Natie, het kloppende hart van de coöperatieve uit de haven van Antwerpen… met recht en reden als de parel van de Seefhoek te bestempelen.
De Damwijk is altijd een volkse buurt geweest en wordt sinds decennia bewoond door dokwerkers uit de haven. Het is een wijk waar de mensen elkaar nog écht kennen en samen genieten van een babbel of een straatbarbecue. De wijk heeft zich altijd wat afgesloten gevoeld van de stad maar verschillende projecten hebben daar vandaag de dag verandering in gebracht. Het nieuwe Park Spoor Noord dat de Damwijk met de rest van de wijk Antwerpen Noord verbind is wellicht het meest bekend. Het oude spoorwegemplacement werd vernieuwd tot een prachtig en groot landschapspark. Het is vandaag de dag een plek om te sporten en te spelen, te lopen en te fietsen en in de zomer te picknicken met familie en vrienden. De twee speelfonteinen en de avontuurlijke speeltuinen zijn toppers bij de kinderen. In de zomer komen Antwerpenaren van uit de hele stad hier samen om te genieten. De wijk Dam is ook bekend omwille van de slachthuissite. Rond het vroegere slachthuis kan je het ene restaurant naast het andere vinden. Een absolute toplocatie voor liefhebbers van een heerlijk stuk vlees!

Antwerpen Noord vandaag

De stad Antwerpen heeft in de wijk Antwerpen Noord verschillende woonprojecten opgestart op maat van jonge gezinnen, zoals de projectsite De Drukkerij in de Duinstraat, woonproject Het Arboretum vlakbij het De Coninckplein en de Hardenvoort op den Dam. Het bedrijvencentrum NOA en designcenter De Winkelhaak brengen jonge creatieve ondernemers naar de wijk. Antwerpen Noord heeft de laatste jaren zoveel nieuwe uitdagingen gekregen dat de wijk weer helemaal op de kaart staat. Denk maar aan het vernieuwde evenementenplein het Sint-Jansplein, het Oude Badhuis, de Permekebibliotheek en uiteraard het fantastische Park Spoor Noord. In het zwembad Veldstraat kregen heel wat oudere Antwerpenaren hun eerste zwemles. Het zwembad werd helemaal in zijn oude glorie hersteld en kreeg hiervoor de Vlaamse Monumentenprijs. Je kan hier zwemmen in een prachtig decor maar ook genieten in het luxe badhuis of de feeërieke hammam.
Bewonersgroepen, wijkverenigingen en ondernemers uit de wijk Antwerpen Noord zetten zich bijna dagelijks actief in om nieuwe en oude wijkbewoners met elkaar in contact te brengen en leuke projecten uit te werken.
Ook de plaatselijke horeca in de wijk Antwerpen Noord zit niet stil: in tal van horecagelegenheden op den Dam komt jong en oud samen voor een gezellig babbel of diner.

Wijkevents

De wijk Antwerpen Noord (2060) is een wijk met een opvallend goed gevulde activiteitenkalender. Naast een bloeiend verenigingsleven en groot aanbod in culturele, fashion-related en sportieve activiteiten kan je in deze wijk ook bij bruine gezellige kroegjes of nieuwe trendy horecazaken terecht voor live muziek of thema-avonden. Het hele jaar door zijn er tal van events voor jong en oud in de wijk Antwerpen Noord. We ontvangen je graag in onze bruisende wijk. Tot snel op’t Noord!

© 2011 – Wikipedia en NOORDlink