NOORDbabbel

Via het NOORDbabbel item kan je regelmatig interviews met markante inwoners uit de wijk Antwerpen Noord (2060) of Antwerpenaars die een sterke link met deze wijk hebben.1. Luc Willame
2. Carl Verdickt
3. Nico Volckeryck
4. Paula De Brie
5. Gène Bervoets
6. Nikolaj Kovdal

* juni 2011 – Luc Willame, fotograaf

Een gesprek met fotograaf Luc Willame is enorm inspirerend. Vooral dan om te horen dat hij, om professionele redenen, op de meest exotische plekken ter wereld geweest is maar altijd blij is om terug te keren naar Antwerpen en dan vooral naar de wijk 2060. Kristin had een gesprek met Luc over creativiteit en de wijk Antwerpen Noord.

Wat is je link met ‘den 2060’?
Luc: Ik heb jarenlang gewerkt als fotograaf op locatie voor tal van (mode)magazines. Eind jaren ‘90 had ik ook een kleine fotostudio op de Turnhoutsebaan in Borgerhout, ik zeg klein want onze klanten moesten door een telefoonwinkel vooraleer ze onze fotostudio vonden (lacht). In de zomer van ‘99 viel mijn oog op de voormalige bronsgieterij, ondertussen tot magazijnen omgebouwd, wat volgens mij het perfecte gebouw was om samen met een aantal collega-fotografen een studio (de Black and Light studio’s – red. NOORDlink) in uit te bouwen. In 2000 werd mijn samenwerking met Dirk Bikkembergs echter nog intensiever, waardoor de realisatie van m’n droom even moest wachten. Door een reorganisatie bij het merk Bikkembergs heb ik nu meer tijd en kan ik de Black and Light studio’s naar behoren beheren. De 3 studio’s van black and light bieden voldoende ruimte voor foto- en videoproducties, maar zijn ook de perfecte locatie voor stijlvolle evenementen.

Waarom zijn de Black and Light studio’s in de wijk 2060 gevestigd?
Luc: Ik woon al jaren in de Huybrechtsstraat en was op zoek naar een pand om m’n droom te realiseren. Tijdens een fietsuitje in deze wijk viel de voormalige bronsgieterij die te koop stond in de Everaertsstraat me meteen op. Ik draag deze wijk een warm hart toe en keur het onterechte negatieve imago dat ze kreeg af. Dat ik een geschikt pand in deze wijk vond is volgens mij alsof het zo moest zijn (lacht). Onze klanten zijn ook erg positief over onze locatie, de meeste studio’s bevinden zich in Brussel terwijl het voor veel mediamensen of -bedrijven makkelijker (minder file) is richting Antwerpen te rijden voor een shoot of opname. Het is dus zowel een emotionele als praktische keuze geweest om ons hier te vestigen.

Wat maakt onze wijk zo uniek?
Luc: De mix van verschillende culturen en bevolkingsgroepen. Je kan in deze wijk jonge ouders met kleine kinderen op de pleintjes of in het park zien spelen, een oude Antwerpenaar met z’n vrouw voorbij zien sloffen, je ziet allochtone families die tot laat in de avond op de stoep zitten te babbelen of studenten die waterbommetjes uit de ramen van de lofts gooien. Bewoners hier kennen hun buren of een deel van de andere straatbewoners nog, wat absoluut niet meer het geval is in andere stadswijken. Die gemoedelijke volkse mentaliteit die hier hangt, ik hoop dat ze nooit verdwijnt.

Is de wijk Antwerpen Noord een creatieve plek?
Luc: absoluut! Er zijn een aantal factoren die de creativiteit enorm bevorderen. Zo is er in deze wijk nog een goed ruimtegevoel, om niet al te technisch te worden bedoel ik hiermee dat er nog voldoende ruimte is tussen de gebouwen en in de straten, belangrijk voor fotografen. Er hangt een gevoel van vrijheid in deze wijk: je kan hier volledig jezelf zijn, jezelf ontplooien, zelfs experimenteren. Deze wijk geeft mij rust en evenwicht en bovenal is het hier écht gezellig: hier hangt geen m’as-tu-vu sfeertje zoals in andere stadswijken.

Hoe werk jij mee aan de leefbaarheid in de wijk 2060?
Luc: Ik speel met het idee om bewoners uit deze wijk te fotograferen, op welke manier precies dat laat ik je tijdens een volgend gesprek wel weten (lacht). En ik wil verder ontdekken wat mijn meerwaarde voor de wijk kan zijn, want als bewoner van een wijk werk je toch mee aan de evolutie van een wijk. Ondertussen valt in de Black and Light studio ook de gloednieuwe fotoreeks te bewonderen, waarvoor ik door het oog van de fotograaf onze omgeving onder de loep nam. Ik kijk enorm uit naar de toekomst van deze wijk, al hoop ik dat de inspirerende mix van wijkbewoners behouden kan blijven. Daarnaast wil ik ook meewerken aan een nog beter contact tussen de wijkbewoners.

Hoe zie jij de toekomst van de wijk Antwerpen Noord?
Luc: Een langzame evolutie naar een coherente wijk. Maak van den 2060 alsjeblieft geen hype of trendy hotspot! Ik wil deze wijk blijven koesteren met al de tegenstrijdigheden en volkse kenmerken. Als ik eerlijk ben heb ik wel wat angst voor de immobiliënkantoren die in deze wijk op zoek gaan naar potentiële verkopers. Deze wijk hoeft toch niet volgebouwd te worden met luxe-lofts! Behoud de diversiteit aan kleine werkmanshuisjes, oude industriële gebouwen, nieuwbouw en kleurrijk opgesmukte voorgevels want dat maakt onze wijk weer dat tikkeltje anders, aparter.. En dat is goed!

Bedankt voor het gesprek Luc en we blijven je projecten in de wijk 2060 op de voet volgen!

© 2011 – NOORDlink – Kristin Lenaers


* maart 2011 – Carl Verdickt, architect

Carl Verdickt is duidelijk een man met een missie en een visie. Samen met zijn broer Nico nam hij een aantal jaar geleden de beslissing om het architectbureau Verdickt & Verdickt in de wijk Antwerpen Noord te vestigen. Een gedurfde beslissing gezien het fragiele, eerder negatieve, imago van onze wijk in die tijd. Vandaag de dag woont Carl met z’n gezin ook in ‘den 2060’ en is hij en z‘n broer verantwoordelijk voor een aantal opmerkelijke bouwprojecten in onze wijk. Kristin had een gesprek met Carl over wonen en creëren in de wijk Antwerpen Noord.

Wat is je link met ‘den 2060’?
Carl: Mijn broer en ik zijn met ons architectenkantoor ondertussen al zo’n 12 jaar actief in de wijk Antwerpen Noord. We zijn gestart met een kantoor in het centrum van Antwerpen (Hopland – red.) maar daar was onze locatie, ons voormalig studentenkot, weinig representatief. De wijk Antwerpen Noord sprak ons aan omdat, laten we eerlijk zijn, een aantal jaar geleden de aankoopprijs van de huizen enorm voordelig was. Maar ook het rijke industrieel erfgoed in de wijk trok meteen onze aandacht. Er was toen al sprake om het spoorwegemplacement (heden Park Spoor Noord – red.) een herbestemming te geven, en daar wilden we ook erg graag aan meewerken. Het gebouw waar toen ons oog op viel en waar nu nog steeds ons kantoor gevestigd is was een oude graanmaalderij. Een echt pareltje! Al die factoren hebben uiteindelijk onze beslissing om hierheen te verhuizen sterk beïnvloed. En eigenlijk hebben we er geen seconde spijt van gehad, integendeel, wij bekijken het als een meerwaarde voor ons kantoor. Het hoort bij ons imago en de klanten die tonen eigenlijk nog meer interesse net omdat ons kantoor in ‘den 2060’ ligt.

Wat zijn de realisaties van Verdickt & Verdickt in de wijk Antwerpen Noord?
Carl: De herenwoning in de Oude Steenweg, de 4 stadswoningen die we in samenwerking met AG Vespa mochten realiseren, ons eigen architectenkantoor in de Oranjestraat en de WDT-loodsen in Park Spoor Noord. Eén van de projecten in de pijplijn is de herbestemming van de Comptoir Sucrier in de Oude Steenweg.

Waar ben je qua realisaties met Verdickt & Verdickt het meest trots op?
Carl: Die vraag werd me al eens eerder gesteld. We worden er soms op aangesproken: Verdickt & Verdickt heeft geen specifieke huisstijl. Met ons kantoor leggen we sterk de nadruk op renovatie; bestaande ruimtes, of een deel hiervan, integreren in een nieuw gebouw. Ik ben niet per sé trots op een gebouw maar eerder dat wij woningen of gebruiksruimtes kunnen realiseren die aangenaam om in te vertoeven zijn. Bij het ontwerp van een project is niet het gebouw het belangrijkste maar het gevoel wat de gebruiker/bewoner er bij heeft. Het leukst is als een bewoner van een huis wat wij gerenoveerd of gecreëerd hebben ons meegeeft dat het licht zo mooi binnenvalt of dat het een warm en gezellig huis om in te wonen is bijvoorbeeld. Ik spreek ook graag van de term maatschappelijk relevante architectuur: we kijken naar de mensen én de stenen in elk project dat we uitwerken.

Blijft Verdickt & Verdickt actief in de wijk Antwerpen Noord?
Carl: Zeer graag! Het is een bijzonder waardevolle wijk waarin we graag werken én wonen. De wijk heeft op het eerste zicht geen positief straatbeeld maar als je wat nauwkeuriger kijkt toch een heel rijk industrieel verleden. Langzaam aan zie je een verandering in deze wijk met de komst van loften en de herbestemming van oude fabrieken. Het ‘dorp in de stad gevoel’ wat hier in de wijk hangt is volgens mij ook een grote troef, dat is gewoon onbestaande in andere stadsdelen. En natuurlijk is het ook leuk om met m’n kinderen in Park Spoor Noord voorbij de WDT-loodsen te fietsen en hen in de toekomst te zien genieten van deze extra ruimte in het park.

Kan je ons meer info geven over het huidige project in onze wijk?
Carl: Natuurlijk! We zijn momenteel bezig met de uitwerking van de herbestemming van de Comptoir sucrier in de Oude Steenweg. In deze suikerfabriek werd sinds 1918 tot de dag van vandaag suiker behandeld en verhandeld. Het is een prachtig gebouw met voldoende ruimte om woon- en werkruimtes in te creëren. Het mansardedak en de dakkapellen zijn een absolute meerwaarde net als het prachtige binnengebied met de koer en het oud pakhuis. Omdat de opslagplaats van de suikerfabriek aan de tuin van ons kantoor grenst willen we ons kantoor doortrekken en naar de gerenoveerde suikerfabriek verhuizen. Daarnaast zullen we ook 9 extra woningen kunnen realiseren op de site. Bekijk het infofilmpje via deze pagina.

Bedankt voor het gesprek Carl en we blijven de prachtige realisaties van Verdickt & Verdickt volgen in onze wijk!

© 2011 – NOORDlink – Kristin Lenaers


* februari 2011 – Nico Volckeryck, Unizo Antwerpen Stad:

Nico Volckeryck is een bekend gezicht in’t stad. Naast woordvoerder van Unizo Antwerpen Stad is hij voorzitter van de stuurgroep Sint Andries, eigenaar van de winkel Fans in de Kammenstraat en daarnaast ook de voorzitter van de winkeliersvereniging van de Kammenstraat. Wij hadden een gesprek met Nico over ondernemen in de wijk Antwerpen Noord.

Wat is je link met ‘den 2060’?
Nico: Mijn zus woont al enkele jaren in de wijk Antwerpen Noord waardoor ik regelmatig in de wijk vertoef en zo het volkse karakter van de wijk ken en waardeer. Ik ken ook de problemen in de wijk; niet lang geleden werd er in de straat waar m’n zus woont iemand neergestoken. Ook die dingen mag men niet verzwijgen en moeten op termijn verdwijnen uit die wijk. De wijk Antwerpen Noord is een wijk met enorm veel potentieel, niet alleen vanwege haar ligging en oppervlakte, ze strekt zich uit van vlak naast het Centraal station tot aan het Sportpaleis, maar ook vanwege de gedrevenheids van de wijkbewoners en lokale ondernemers (waaronder trouwens tal van ambachtslui) om voor de reputatie van hun wijk te vechten. Daarom ook dat Unizo Antwerpen Stad actief blijft in deze wijk. In het verleden hebben we oa. het startmoment van de Dag van de Klant op het De Coninckplein georganiseerd waar een aantal politici en gedelegeerd bestuurder van Unizo Vlaanderen Karel van Eetvelt konden praten met lokale handelaars en klanten van deze.

Wat zijn de concrete plannen van Unizo in de wijk Antwerpen Noord?
Nico: Wij blijven nieuwe en reeds opgestarte initiatieven in deze wijk steunen. Ook de lokale handelaars en ondernemers moeten weten dat we hen blijven steunen en altijd bereid zijn om de dialoog met hen aan te gaan. We willen ook winkeliersverenigingen in de wijk 2060 (her)oprichten en deze blijven begeleiden. Het is opmerkelijk om vast te stellen dat er in de stad Antwerpen een mooi netwerk van goed gestructureerde winkeliersverenigingen ontstaan is maar dat dit op een of andere manier in de wijk 2060 een problematisch gegeven blijft… werk aan de winkel dus. In het verleden heeft Unizo al gezorgd voor de lokale handelaars dat ze subsidies voor kerstverlichting kregen van het District, in de toekomst willen we gelijkaardige acties inplannen. Daarnaast willen we concreet dat de stad de overlast in de wijk blijft aanpakken zodat nieuwe handelaars en zich gevestigde handelaars en hun klanten zich goed gaan voelen in de wijk. De (her)invoering van (rommel)markten in de wijk bekijken we momenteel ook. Samen met de sterke partners in de wijk 2060, ik denk dan aan NOORDlink, Noord ant-woord (waarvan ik trouwens een van de oprichters ben), De Bilzen,.. moet het mogelijk zijn om de wijk Antwerpen Noord weer te laten opbloeien.

Waarom moeten ondernemers zich blijven vestigen in de wijk Antwerpen Noord?
Nico: Allereerst het énorm potentieel aan mensen: de wijkbewoners en de ondernemers in de wijk zijn vechters, in de meest positieve zin van het woord. Ze zijn trots op hun wijk, ze weten wat hun wijk waard is en ze zijn niet te beroerd om dat luid te verkondigen. De diversiteit in de wijk is volgens mij ook een pluspunt: in de wijk 2060 komt écht de hele wereld samen. Het aanbod aan handelszaken in deze wijk is enorm groot: van goedkope detailhandel, naar hoogwaardige vis- en fruitwinkels tot dure designwinkels en dat allemaal op een steenworp van elkaar. Het gezellige volkse karakter van de wijk is bijna uniek te noemen: loop maar eens op een zomeravond door de wijk en sla een praatje met de wijkbewoners. De interesse van jongeren en studenten in de wijk 2060 is al langer gekend: een mooie barometer want waar zij zijn is het vaak trendy. En laat ik het nog maar eens herhalen: de wijk Antwerpen Noord zit vol met ’verborgen’ parels: het Designcenter, het atelier van Jan Fabre, de gezellige eethuisjes… Natuurlijk zijn er zwarte plekken in de wijk en die moeten gezuiverd worden maar daar kan je onmogelijk het potentieel van een hele wijk op afrekenen.

Is de sluiting van restaurants Ellenbee en L’enfanterrible te wijten aan het slecht imago van de wijk 2060?
Nico: Ik zeg overtuigd neen. Ondernemers zijn mensen die graag risico’s nemen en hun droom willen realiseren. Ook in economisch moeilijke tijden. De sluiting van L’enfanterrible lag volgens mij aan het feit dat de uitbaters een ander pand gevonden hadden waar ze ook konden wonen, lijkt me dus een meer praktisch reden. De sluiting van Ellenbee word gelinkt aan het failliet van restaurant Matizze wat de uitbaters van Ellenbee ook sinds een tijdje aan het uitbaten waren. Ondernemingsschap moet bewonderd worden, zeker in deze tijden. Als dan, om wat voor reden dan ook, handelszaken of horeca de deuren sluiten valt dat te betreuren maar op z’n minst hebben ze het geprobeerd.

Is het verplichte sluitingsuur voor horeca in de wijk 2060 van de stad Antwerpen een goede maatregel?
Nico: Absoluut niet! Het is ronduit absurd! Hiermee viseert de stad Antwerpen alleen maar de lokale horeca en middenstand. Er zijn volgens mij tal van andere middelen en manieren om de overlast in de wijk Antwerpen Noord te aan te pakken. De overheid heeft deze overlast zelf gecreëerd omdat ze de wijk 2060 jarenlang als dumpplaats gebruikt heeft voor asielzoekers, junkies, etc. De zachte sector heeft hier jaren hard gewerkt om het tij te keren en nu is het tijd om even de repressieve borstel boven te halen en vooral de overlast bezorger en de dealers aan te pakken, zodat het vertrouwen van de ondernemers in deze wijk weer opflakkert en mensen zaken kunnen doen.. Zo is Unizo vragende partij voor de oprichting van een Bin (Buurt Informatie Netwerk) wat een aanvullende stap kan zijn in de heropbloei van deze wijk. Ik blijf het herhalen: de wijk Antwerpen Noord en z’n inwoners verdienen meer aandacht en die aandacht wil Unizo Antwerpen Stad graag blijven geven.

Bedankt voor het gesprek Nico en we kijken uit naar je volgend bezoek aan onze wijk!

© 2011 – NOORDlink – Kristin Lenaers


* november 2010 – Paula De Brie, wijkbewoonster:

Samen met acteur Gène Bervoets zal wijkbewoonster Paula Paula een jaar lang de titel dragen van NOORD ambassadrice. Paula is eigenlijk een beetje een BN’er, een Bekende Noordling, in onze wijk. Samen met haar man Stan zet ze zich al jaren in voor een schonere wijk en is ze actief in de buurtwerking en stuurgroepen. Ze was een van de eerste straatvrijwilligers bij Opsinjoren. Paula was het sluikstorten meer dan zat en besloot een straatgroep op te richten. Ze sprak haar buren aan om het huisvuil te recycleren en correct te sorteren. Ook al spraken ze Servisch of Afrikaans, Paula had geduld en deed er alles aan om het hen duidelijk te maken. Samen met de kinderen ging ze er regelmatig op uit om sluikstort te signaleren en om ze te leren hoe het niet moest. Dankzij Paula heeft de wijk Antwerpen Noord een wekelijkse vuilophaling en is het sluikstorten verminderd, al blijft het een pijnpunt in sommige delen van de wijk. Daarnaast stond Paula mee aan de uitwerking van het concept Burendag wat buren jaarlijks een dag/avond samenbrengt in hun straat voor een gezellige babbel of activiteit en zo de verstandhouding tussen buren moet bevorderen. Wij hadden in de Kubus van bib Permeke een gezellige babbel met Paula over haar groot hart voor onze wijk:

Waarom heb je je kandidaat gesteld voor Noord ambassadeur?
Paula: Ik ben al jaren actief in de wijk, laatste jaren blog ik ook actief over de wijk Antwerpen Noord. Ik heb me kandidaat gesteld omdat ik NOORDlink al een tijdje volg en het een prachtig initiatief vond en me graag wil linken hieraan. Ik wil erg graag meewerken om onze wijk in een beter spotlight te zetten en daardoor meehelpen aan de heropleving van de buurt met oog voor de pijnpunten in de wijk natuurlijk.

Wat is volgens jou uniek aan onze wijk?
Paula: De goede verstandhouding met de verschillende nationaliteiten die in de wijk wonen. Onze wijk is een smeltkroes van nationaliteiten en dat is prachtig om in te leven. Er zijn wel problemen maar door een goede communicatie zie je in verschillende straten dat die problemen besproken kunnen worden en er zo hele goede vriendschappen en burenrelaties ontstaan. En de tegenstellingen in onze wijk natuurlijk: de ene straat ligt er vuil bij en kampt met leegstand terwijl je in de volgende straat bloembakken voor de vensters ziet en buren die samen op de stoep zitten. Iedereen is ook welkom in onze wijk: jong en oud, allochtoon en autochtoon, homofiel of hetero we ontvangen ze met open armen zolang het maar gezellige mensen zijn die het volkse en multiculturele aspect van onze wijk waarderen. Vaak worden ook al onze ‘verborgen’ schatten vergeten zoals het Zwembad De Veldstraat, het Designcenter De Winkelhaak, ons prachtig Park Spoor Noord, het Troubleyntheater, onze Bib Permeke… ook dat is Antwerpen Noord!

Hoe ga je je taak als NOORD ambassadrice aanpakken?
Paula: Ik vind het alvast een eer dat ik deze titel heb gekregen. Mijn man zaliger (Stan, die zich ook jarenlang heeft ingezet voor de wijk Antwerpen Noord – red. NOORDlink) zou zo trots geweest zijn! Ik wil de wijk Antwerpen Noord nog positiever in de kijker zetten via mijn blog op NOORDlink. Maar ik zal ook de problemen in onze wijk aankaarten en hiervoor de dialoog met de wijkbewoners aangaan om samen naar oplossingen te werken.

Bedankt voor het gesprek Paula en wij zijn ook trots met jou als ambassadrice voor onze wijk!

© 2010 – NOORDlink – Kristin Lenaers


* Oktober 2010 – Gène Bervoets, acteur en levensgenieter:

Gène Bervoets hoeft eigenlijk geen introductie. Iedereen kent hem als acteur uit ‘De Zaak Alzheimer’, ’De SM rechter’, de tv-serie ’Kinderen van Dewindt’ en de telenovelle ’Ella’. Maar ook z’n stem is erg herkenbaar van tal van reclamespots en animatiefilms. Daarnaast schitterde Gène en z’n kookkunsten ook in de programma’s ‘Gentse Waterzooi’ en ‘De Mosterd van Abraham’. Een man van veel talenten dus wat hem de bijnamen de Belgische George Clooney of Belgische Jamie Oliver oplevert. De NOORDlink redactie voegt daar graag nog een extra aanspreektitel aan toe. Want Gène werd door ons gevraagd om de functie van de allereerste NOORD ambassadeur uit te oefenen. Een gesprek met een gepassioneerd acteur, levensgenieter, en medebewoner van ‘t Noord over onze wijk:

Waarom besloot je in de wijk Antwerpen Noord te komen wonen?
Gène: In de Kersebeekstraat in Antwerpen Noord was mijn lievelingsbakker ‘ Het Kersebeekhofke’. Ik kwam dus regelmatig in de buurt. Ik deed toen ook al mijn inkopen in de Criée, in de Sun Wah en in de Handelstraat. In 1993 was er een openbare verkoop van een prachtig huis in de Groenstraat. Ik heb daar toen net naast gegrepen. Toen ik vernam dat ons huidig huis te koop zou gezet worden ( we kenden de vorige eigenaars via vrienden ) heb ik niet getwijfeld. Ondertussen is ‘het Kersebeekhofke’, de beste bakker van ’t Stad, jammer genoeg verdwenen.

Wat zijn de pluspunten van het wonen in de wijk Antwerpen Noord en wat zijn de minpunten?
Gène: De pluspunten: Veel jonge gezinnen kiezen voor deze buurt omdat ze nog betaalbaar is. ’t Zuid en de rand van ’t Stad zijn onbetaalbaar geworden en ook volledig verzadigd. 2060 is een hippe buurt in wording, er is een grote diversiteit en het stadsbestuur doet goede pogingen om de buurt leefbaarder te maken. Je zou de buurt kunnen vergelijken met El Raval in Barcelona, vroeger een arme wijk waar tegenwoordig studenten en kunstenaars naartoe trekken om te wonen. En de minpunten: De gevoeligheden tussen de verschillende bevolkingsgroepen roepen vaak heftige spanningen op. Je voelt soms de angst voor het onbekende. Nochtans vind ik dat dit een verrijking is. Maar iedereen moet wel beseffen dat we alleen met wederzijds respect ook daadwerkelijk samen kunnen leven. Het zwerfvuil bv. is ook een groot probleem.

Wat maakt de wijk Antwerpen Noord zo uniek denk je?
Gène: ‘t Noord is een volkswijk en daar is absoluut niets mis mee. Daarom voel ik me er ook thuis.

Hoe ga je je taak als eerste NOORD ambassadeur aanpakken?
Gène: Ik wil zowel de positieve als negatieve aspecten op de voorgrond brengen. Ik denk dat je alleen kan slagen als je ook de minder leuke dingen in je wijk aankaart. Er zijn de laatste jaren fantastische zaken gebeurd. Kijk maar naar het succes van Park Spoor Noord, voor mij de fijnste plaats in Antwerpen. Hoe is het mogelijk dat daar in de plonsvijver geen onderscheid wordt gemaakt tussen wit, bruin, geel, zwart, rood of groen? Die schitterende mengeling moet overal in het straatbeeld kunnen. Maar we moeten ook niet blind zijn en doen alsof het allemaal rozengeur en maneschijn is. Een paar sleutelwoorden: communicatie, respect, verdraagzaamheid, verschillen proberen te begrijpen, te aanvaarden, en zeker geen angst voor het onbekende hebben. Maar even goed sociale controle uitoefenen, daadkrachtig zijn, en als het moet durven berispen en zeggen waar het mis loopt. Daar wil ik wel een voortrekkersrol in spelen.

Waarom nam het ambassadeursschap van de wijk Antwerpen Noord aan?
Gène: Omdat ik geloof dat de wijk nog onbeperkte mogelijkheden heeft. Ik ben gelukkig met de beslissing over ‘ de Lange Wapper’. Daardoor kunnen er opnieuw meer (speel)pleinen en groen komen. Geloof me, binnen onafzienbare tijd is ‘ t Noord the place to be.

Bedankt voor het gezellige gesprek kersvers NOORD ambassadeur!

© 2010 – NOORDlink – Kristin Lenaers


* April 2010 – Nikolaj Kovdal, uitbater Cargo zomerbar:

De Deen Nikolaj Kovdal is al lang geen anonieme inwoner van Antwerpen meer. Na eerdere horecazaken uit te bouwen in Duitsland en Denemarken werd hij tijdens een vakantie in Antwerpen verliefd op onze stad. Niet lang nadat hij en zijn vriendin zich in Antwerpen vestigden opende hij ‘Fiskebar’, de populaire visbar op de Marnixplaats en daarna ‘Zeitlich I’, het kunst gemixt met gastronomie concept in de Leguit gevolgd door ‘Zeitlich II’, de pop-up bar in de Scheldestraat. Twee jaar geleden stuurde hij een concept voor een café in het Park Spoor Noord in en kreeg hij van de stad Antwerpen de leiding over wat later ‘Cargo’ zou heten: de zomerbar in Park Spoor Noord in de wijk 2060. Elk horecaproject van Nikolaj heeft z’n eigen specifiek -soms tijdelijk- karakter maar met Cargo zomerbar gaat hij een stapje verder.. hier steekt hij graag wat meer van z’n tijd in. Een gesprek met een gepassioneerd ondernemer in het Park Spoor Noord:

Waarom wou je in onze wijk een horecazaak openen?
Nikolaj: “Ik heb in het verleden al een zomerbar in Denemarken geopend en ik zag dat een soortgelijk concept hier perfect zou passen. De eerste keer dat ik de site zag werd ik meteen verliefd op het oude goederenstation in het park. Het is gewoon een mooi zicht die oude hangars in combinatie met de natuur. Daarom heb ik ook voor de naam ‘Cargo’ gekozen: de link tussen het goederenstation van vroeger en het park nu is voor mij heel belangrijk. Ik moet toegeven dat de eerste reacties op mijn beslissing om een concept in de parkshelter uit te gaan baten erg negatief waren. Of ik het wel zou doen en of ik wel wist dat het een slechte buurt was… Ik voelde dat niet zo aan en ik kan dan ook tot op vandaag geen enkel negatieve ervaring met de buurtbewoners of klanten van Cargo aanhalen die negatief was.”

Wat maakt Cargo zo uniek denk je?
Nikolaj: “Met stip onze klanten, zij zijn een mooie mix van verschillende soorten mensen: wijkbewoners, kinderen, klanten van m’n andere horecazaken uit de stad, toeristen en zakenlui. Iedereen is hier welkom en kan hier ook voor verschillende motieven terecht: genieten van het zonnetje, cocktails drinken, spelen in de fontein, een hapje eten,… Dat Cargo zo snel populair werd heeft me ook verbaast. Zo hadden we bijvoorbeeld vorige zomer 35.000 klanten op een en dezelfde dag! Ik ben er echt trots op en het bewijst dat, zoals ik al dacht, deze wijk nood had aan een zomerbar en dat ondernemen echt wel kan in de wijk Antwerpen Noord.”

Zijn er aanpassingen aan het concept van Cargo deze zomer?
Nikolaj: “Het team en ik proberen constant de kleine foutjes bij te sturen om zo onze klanten een betere service te garanderen. Het probleem met de lange wachttijden voor het eten zullen we oplossen met een nieuw systeem, vanaf deze zomer zal er ook softijs verkrijgbaar zijn (misschien later zelfs huisgemaakt ijs), we proberen ook om het aanbod in eten en ontbijtformules wat uit te breiden, we willen bijvoorbeeld ook BBQ-avonden en mosselweekends aanbieden. Qua meubilair komen de populaire loungezetels natuurlijk terug, hebben we een gloednieuwe toog en nieuwe tafels die uit oud scheepshout van de Antwerpse haven gerecycleerd werden. Oh en onze website (www.cargozomerbar.be) hebben we ook in een nieuw jasje gestoken, hij is nu wat overzichtelijker en bezoekers kunnen er ook meer info over de buurt vinden.”

Waarom kan Cargo niet het hele jaar geopend blijven?
Nikolaj: “Het eerste probleem stelt zich in verwarming, deze ruimte is onmogelijk in z’n geheel te verwarmen wat het met iets minder zomerse temperaturen al gauw een niet zo aangenaam gevoel geeft. Daarnaast dient de shelter ook een aantal dagen per jaar als slachtvloer voor de Islamgemeenschap en moet de zomerbar wijken. Ik wil wel graag een winterconcept uitwerken voor Cargo en dan denk ik aan een soort van winterdorp/markt, wanneer dat op punt staat nodig ik je wel weer uit voor een gesprek (lacht).”

Wat is het leukste aan Cargo en onze wijk?
Nikolaj: “De toffe reacties die we krijgen van onze klanten raken me diep vanbinnen. Ook het contact met de andere wijkbewoners en uitbaters van horecazaken in de buurt is gemoedelijk. Het maakt me trots dat ik kan meewerken aan de heropbouw van deze wijk. Het is een gezellige, inspirerende wijk waar nog een echt wijkgevoel heerst. Als ik het aanbod aan cultuur en nieuwe horeca in de wijk Antwerpen Noord zie sluit ik niet uit dat ik hier in de toekomst andere projecten zal uitwerken maar voorlopig ben ik nog gefocused op Cargo (lacht). Ik verhuis binnenkort trouwens naar deze wijk net omdat ik het wijkgevoel mis in mijn huidige buurt!”

Bedankt voor de NOORDbabbel en welkom in den 2060 buurman!

Cargo zomerbar in het Park Spoor Noord is alle dagen open van 10u tot middernacht. Bij slecht weer worden de deuren eerder gesloten. Concerten stoppen stipt om 22u.

© 2010 – NOORDlink – kristin Lenaers