NOORDkwoot

Op de NOORDkwoot pagina kan je positieve quotes of statements over de wijk Antwerpen Noord terugvinden van bekende Vlamingen en de iets minder bekende Vlamingen. Heb je zelf een positieve quote over de wijk Antwerpen Noord (2060) gevonden mail die Kristin dan via noordlink@gmail.com met onderwerp ‘NOORDkwoot’.


* Jef Neve (muzikant): “Thank you everyone @ Sint-Jansplein (Klassiek in de Stad)! Great musicians, great conductors and wonderful audience!”

* Op de website van de Black and Light studio: “At the centre of Antwerp’s up-coming neighbourhood Noord, the black and light studios offer photographers and video productions crews an exceptional space..”

* Bouw & Wonen: “De tijd dat Antwerpen Dam samen met de naburige Seefhoek als een te mijden kwartier van een grootstad in volle bloei werd beschouwd, is definitief voorbij. De vroegere socio-economische stigmatisering waaronder men als inwoner van de wijk gebukt ging, zette de stad Antwerpen ertoe aan om dit ‘niemandsland’ grondig te vernieuwen. Het gezellige Park Spoor Noord is het speerpunt van deze stedenbouwkundige transformatie.”

* De Nieuwe Antwerpenaar: “Wie de wijk een beetje kent, weet dat ze sowieso al bulkt van de culturele, creatieve en sociale initiatieven. En van veel lekkers om te proeven. Aan U om het te ontdekken!”

* Reactie wijkbewoner via facebook: “Wie heeft er trouwens een Borgerhout gevoel nodig als ge in DEN 2060 woont?! da’s zoiets als Bokrijk vergelijken met New york :)”

* Bent Van Looy (zanger Das Pop): “Ik huur een appartement in Antwerpen, in de gezellige buurt rond het De Coninckplein.”

* Harry Demey (ontwierp A-logo en bijhorende campagne): “Ik woon met mijn vrouw en mijn stiefdochter van veertien op de Vlaamsekaai boven de Zuiderkroon(..) En toch overweeg ik nu om weg te gaan van het Zuid. Het wordt me te druk en ik ervaar die wijk ook niet meer als zo hip en trendy, ze blijft wat achter bij buurten zoals het Eilandje en zelfs 2060. Het enthousiasme waarmee de mensen daar voor hun wijk vechten, vind ik fantastisch.”

* Belmodo.tv (Angelique bezocht op verzoek van de NOORDlink redactie de wijk Antwerpen Noord): “Antwerpen Noord = booming. Waar je misschien niet meteen aan denkt maar wel een topbuurt is in Antwerpen is het Noord. Het is een plek waar heel wat creatievelingen en jonge mensen toch graag wonen en ook hun business opstarten. Kortom it’s a booming place for yuppies believe us!”

* Niels Visser (projectleider Stadsklassen, jeugddienst): “De deelnemende scholen komen uit alle regio’s. Ook Antwerpse jongeren ontdekken nieuwe plekjes. De meeste kennen Sint-Andries of de Seefhoek amper. Door alles met eigen ogen te zien nuanceren ze hun vooroordelen over de stad..”

* Jan Van Looveren (acteur): “Regelmatig fiets ik langs Park Spoor Noord om er een koffie te gaan drinken. Of we nemen een deken mee en gaan er gezellig picknicken met de kinderen. Het is fijn dat er in een grootstad opnieuw plaats wordt gemaakt voor groene zones.”

* “Ik wist niet dat dat hier allemaal bestond” = de meest gehoorde opmerking na een wandeling door de wijk Antwerpen Noord (wijk 2060) volgens de Antwerpse stadsgidsen

* Luc Caals (komiek): “Voor een ‘goei stukske vlees’ ga ik langs Marina. Haar restaurant Piètrain ligt vlak over het slachthuis in de Lange Lobroekstraat: verser kan niet.”

* Sugar Jackson (bokser): ” Mijn mond viel open toen ik Zwembad De Veldstraat binnen kwam. Ik stond precies in een monument. (..) Ik ben als een nieuwe mens buiten gekomen.”

* Gwenn Nevelsteen (Euro immo Star): “Met de (eventuele) bouw van een woontoren van 80 meter hoog wil Euro Immo Star meerwerken aan de heropleving van het noordelijk stadsgedeelte aan het immens populaire Park Spoor Noord.”

* Jan Van Looveren (acteur): “Ik kom graag in café De Kroon, een bruine kroeg in de Kerkstraat waar ik niet telkens van kop tot teen bekeken word. (..)”

* Katherine Ennekens (zoekt foto’s en verhalen mbt oude winkels voor Verhalenbazaar): “De Meir is de bekendste winkelstraat van de stad. Maar ook de Diepestraat, Offerandestraat (..) waren vroeger chique straten. Zo had je in de Offerandestraat ‘De Sus’, een mooie confiserie die nu al enkele jaren dicht is. Ook de beroemde viswinkel Coppens in de Lange Zavelstraat is nu verdwenen. Die werd uitgebaat door de broer van voetballer Rik Coppens.”

* Patricia Klinkemallie (ijscar Joris ijs): “Tijdens mijn ronde doe ik eerst het Eilandje aan, daarna rijd ik naar Park Spoor Noord. De kinderen moeten wel moeite doen om tot bij ons te komen want we staan niet echt in het park maar aan de rand.”

* rapper Darapson: “Ik ga graag naar het Stadspark of naar Park Spoor Noord – dat is toch wel mijn favoriete groene plek in Antwerpen. Ik ga daar met vrienden heen en neem dan lekker eten en drinken mee.”

* Achiel: “Het Spoor Noord waar vroeger nog treinen reden. Daar is nu een pracht van een park van 17ha verrezen (…) Ontdek het snel, ’t is knap en ideaal. Voor groot of klein, voor ons allemaal.”

* Carline Huge (kunstenares die ‘freakshow’ exposeert in SALON2060; werd gevraagd wat ze van de expositieruimte in de Maalderstaat in Antwerpen Noord vind): “Ik vind de locatie heel bijzonder. In mijn werk zoek ik naar het niet-elitaire. Iedereen zou ervan moeten kunnen genieten. Er is volgens mij geen hiërarchie tussen de mensen. Dat niet elitaire komt goed tot uiting in Antwerpen Noord”

* Herman Selleslags (bekend Vlaams fotograaf): (..) ‘de kleurtjes in de Carnotstraat, Chinatown.. en dat allemaal op zo’n kleine oppervlakte, ongelooflijk! Dat bestaat nergens dat is uniek.’

* Janine Bischops (actrice): (..) ‘de olifant van de Zomer van Antwerpen in 2008, ik zie de stoet nog door de straten wandelen. Toen ze de nacht doorbrachten op het Sint Jansplein ben ik om 5.30 uur ’s morgens eens gaan kijken. Lang voor ik er was hoorde ik de olifant al snurken en het meisje héél diep ademen in haar slaap. Ik heb daar helemaal alleen héél lang staan kijken, prachtig vond ik het.’

* Herman Konings (trendwatcher): ‘Park Spoor Noord heeft ook mijn hart gestolen. Het is een fantastisch project, zeker voor al die mensen die daar wonen. (..) Dankzij het succes van Park Spoor Noord gebeurt dat stilaan in wijk Dam. Daar merk je tussen de krotten en oude magazijnen nu veel vernieuwing. (..) En rond Park Spoor Noord zie je nu al de komst van vijftigers en zestigers met geld. ‘

* Jan De Bleser (eigenaar De Fietsboetiek): ‘Ik hou van de vele nationaliteiten hier in Antwerpen. De mentaliteit is hier meer open dan op het platteland. (..)’

* Marijke Baum (bezoeker multimediamarkt op het De Coninckplein): “In Antwerpen Noord valt altijd iets te beleven. (..) Het is hier echt tof.”

* Sabine Coupille (Rodec Antwerpen): “We zochten eerst naar een nieuw adres op het Zuid, maar vonden niets geschikt. Op het hippe Zuid was geen plaats meer voor ons hippe merk. Daarom trokken we naar hier (Duboisstraat Antwerpen Noord). Iedereen verklaarde ons zot, toen we naar deze ruige wijk verhuisden. Dat is zelfmoord, klonk het. Maar het ging toen zo slecht hier, dat het alleen kon verbeteren. En dat gebeurt ook. Dat zie je elke dag. Het is hier ondertussen een toffe buurt.”

* het Kubb met beren team dat deelnam aan het 3de Belgisch Kampioenschap Kubb, een Zweeds werpspel, in het Park Spoor Noord en verloor in de 8ste finale: (..) “Maar we hebben ons hier geweldig geamuseerd.”

* Bart Vercruyssen (kok van ’t Stad): (..) “Daarnaast ga ik voor mijn ingrediënten ook naar de Criée. Daar koop je vlees zoals dat in de beste restaurants wordt geserveerd, maar ook minder evidente stukken zoals staart, tong en organen.”

* Elly van de Broek (Unie van Zelfstandige Ondernemers): (..) “Nergens is de diversiteit aan winkels zo groot als in Antwerpen Noord. Ondernemen kent geen kleur!”

* Anne Somers (actrice): (..) “Onze zoon Andreas is helemaal weg van Park Spoor Noord (..).”

* Tim berckmans (Huis De Poter): “We zijn echt blij met de enorme sociale controle in deze buurt. Veel mensen hebben een verkeerd beeld van de wijk Antwerpen Noord. Wij vinden het hier fijn om te wonen.”

* Peter Bursens (Universiteit Antwerpen): “De helft van Park Spoor Noord is gefinancierd met Europese subsidies.”

* Agnes V. (oma uit de Seefhoek die haar overvallers overmeesterde): (..) “Dit had net zo goed op de Meir kunnen gebeuren. Bij mijn zus in Schilde hebben ze al drie keer ingebroken: dit is nog erg onschuldig. Antwerpen Noord blijft de gezelligste buurt van de stad!”